Преди повече от 20 години много хора от бивша Югославия търсят убежище от войните и насилието в Германия. Някои германци са изключително негативно настроени към новодошлите чужденци. Напрежението ескалира и се стига до запалване на център за настаняване на бежанци. Днес мнозина правят паралел между негативното отношение към югославските бежанци от началото на 90-те и протести срещу мигрантите, които се организират в някои части на Германия срещи сирийските имигранти.

Приликите между двата исторически момента обаче не свършват до тук. Антинацистка песен, която е била начело в музикалните класации през 90-те, отново печели популярност в страната. Повторното „завъртане” на парчето „Вопъл за любов” едновременно изразява подкрепа към мигрантите, пристигащи в страната, и критика към крайнодесните екстремисти.

„Вашето насилие е тих вопъл за любов”, се пее в парчето. Чрез текста на песента германската група Die Ärzte („Докторите”) дават своеобразен отговор на атаките на крайнодесни екстремисти: „Вашите военни ботуши копнеят за обич.Така и не се научихте да изразявате правилно себе си. А вашите родители не са ви обръщали достатъчно внимание”. Текстът е възхваляван от някои и отричан от други.

Повторното завъртане на песента е било инициирано от учителя по музика Герхард Торгес. Пред западни медии германският преподавател коментира, че е бил шокиран и провокиран от омразата, която някои германци разпространяват срещу мигрантите.

Торгес и съратниците му използвали различни социални мрежи, за да призовават сънародниците си да свалят песента, да я споделят с приятели и да си я поръчват по радиостанциите в страната. Само за дни песента става една от най-сваляните в Amazon, Google Play and iTunes.

Междувременно групата отговаря и на критиките, че ще извлекат финансова печалба от възродената популярност на песента. „Ние не целим да изкараме пари от тази акция и затова ще дарим всички приходи на организацията „Pro Asyl”, съобщиха музикантите на официалния си сайт (б.ред. неправителствената организация „Pro Asyl” се занимава с подпомагане на хора, поискали убежище).

Въпреки че някои от песните на групата са спрени от ефир заради нецензурните им текстове, бандата успява да събере значителна група от симпатизанти за последните три десетилетия.