Държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия. Това заяви Бойко Борисов по време на срещата на Източното партньорство в Рига.

"Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия", заяви Борисов.

Премиерът коментира Източното партньорство като процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи: "То няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа".

По отношение на визовата либерализация, той приветства напредъка на Украйна и Грузия и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим.

"Очакваме отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват възходящо в зависимост от степента на ангажиментите, които могат да поемат и от идентифицираните взаимни интереси. За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимоизгоден модел на отношенията с ЕС. Надявам се стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим", допълни премиерът Борисов.

Междувременно, в началото на срещата на върха репортерите станаха свидетлеи на любопитна ситуация. Известният с прямотата си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер посрещна често критикувания от него унгарски премиер Виктор Орбан с думите: "Здравей, диктаторе!".

Брюксел и Будапеща са в непрекъснат конфликт по най-различни теми - от свободата на медиите и съдебната система до приемането на бежанци. Орбан през последните години се ориентира към Русия и обяви, че ще работи по създаването на нов политически модел - т.нар нелиберална демокрация.