Великобритания е готова да се присъедини към САЩ при нова военна акция в Сирия, ако бъде помолена. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън в интервю за Би Би Си.

По думите на Джонсън би било много трудно за страната му да откаже на САЩ, ако потърсят британска помощ за военна мисия срещу силите на сирийския президент Башар Асад. При подобна ситуация обаче премиерът и правителството в крайна сметка ще вземат решението, добави още той.

В началото на април президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди ракетно нападение срещу сирийската военновъздушна база в отговор на използването от силите на Асад на химически оръжия срещу контролирани от бунтовници райони. Служители във Вашингтон казаха, че са възможни още удари, ако Асад отново посегне към химически оръжия.

Великобритания е част от международната коалиция, която воюва срещу „Ислямска държава” в Сирия, но не участва във военни действия срещу Асад.

През 2013 г. Британските депутати отхвърлиха искане на тогавашния премиер Дейвид Камерън за въздушни удари в отговор на използването на химически оръжия от войските на Асад.