Борбата с тероризма и овладяването на мигрантската криза продължават да бъдат най-спешните проблеми за решаване пред ЕС. Темите са основни на първата за сезона сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Напрежението сред евродепутатите е доста осезаемо.

Терористична заплаха и мигранти - важните теми звучат като преди година, но събитията от последните месеци и дори дни болезнено напомнят, че сигурността на европейските граждани продължава да не е гарантирана и че тя е проблем,  по който Европа не предлага за момента единно решение.

Постоянната терористична заплаха в няколко европейски страни предизвика огромен интерес към най-вероятния бъдещ комисар по сигурността -  сър Джулиан Кинг, но в контекста на брекзит Европарламентът е разединен относно идеята британец да заеме този пост, особено в област, в която Великобритания винаги се е борила за независими решения.

Евродепутатът Емил Радев е сред авторите на основните въпроси към бъдещия комисар.

„През последните 30 години се показва това, че Европа не може да се справи с радикализацията, създават се гета, така че, истината е да успеем да спрем влизането на нелегални имигранти, хора, които идват от страни, където се изповядват ценности, чужди на европейските.  Оттам нататък с тези хора, които вече са тук и са европейски граждани - защото огромната част вече са французи, белгийци, граждани на Великобритания, да се работи за интеграцията им и службите за сигурност за повишат работата с този контингент от хора”, коментира Радев.

В коридорите на Европарламента напрежение предизвика и темата за прехвърляне на средства от кохезионните фондове към проекти за решаване на мигрантската криза.

„Най-важното, което хората трябва да знаят е, че България не губи нищо от решението,  което предстои да обсъдим. Просто в момента няма големи проекти, които да завършват. Тези пари, които остават, ще бъдат ползвани да решаване на мигрантската криза”, обясни евродепутатът Андрей Новаков.

Утре сутринта председателят на ЕК ще предложи оценката си за състоянието на ЕС. По-малко от 2 дни преди срещата на върха в Братислава нерешените теми за сигурността и мигрантите, особено в контекста на брекзит, сериозно тревожат. Остава Европа да реши дали има сили и желание за общо решение.