Сделки за много пари, атрактивни демонстрации и десетки хиляди посетители - всичко това ще предложи и тази година авиосалонът на френското летище Бурже. Това е най-голямото авиационно събитие на 2017 г.

Централно място в шоуто тази година има новият американски изтребител Ф-35. След години на най-различни „детски болести” бъдещият гръбнак на ВВС на САЩ направи серия от демонстрации на висш пилотаж с въоръжение – за първи път пред публика.

Преди две години в медиите изтече доклад на пилот изпитател, според когото Ф-35 може да има проблеми в близкия въздушен бой. Затова и всички очакваха демонстрация на маневреността на машината.

До последно не беше сигурно, че двата изтребителя ще летят до Бурже, като през пролетта имаше съмнения, че въобще не са били поканени. Едва в края на май стана ясно, че самолетите ще дойдат – и то пилотирани от заводски пилоти от „Локхийд Мартин”.

„Защо идваме със самолет от пето поколение, чието превъзходство няма нищо общо с авиошоуто? Защото да видиш значи да повярваш и за 10 години никой не разбираше напълно. Затруднявахме се да обясним колко голям е скокът при пето поколение”, коментира единият от тях, Бил Флин пред онлайн изданието „Милитъри”.

ВВС на САЩ се отчетоха и с Ф-16, а френските военновъздушни сили участват с демонстрационни полети на "Дасо Рафал", както и с представянето на обновено оборудване за "Мираж-2000".

Русия и Китай по програма нямат заявени полети с бойни самолети. Това обаче не пречи на МиГ и "Сухой" да имат изложбени щандове, а азиатската страна да рекламира новия си трудно уловим от радарите изтребител "Еф Си - 31". Потенциалните клиенти са предимно от Азия.

На Бурже се правят сделки за милиарди. Те не са свързани само с топ предложенията на военнопромишления комплекс. Даже и във военната авиация „лоу-кост” фирмите започват да си пробиват път.

Именно такъв е случаят с демонстрирания и у нас „Текстрон Скорпион”. Реактивният дозвуков учебно-боен самолет може да влезе в арсенала на американските ВВС, които търсят лек щурмовик, който освен това може да се използва и за разузнаване. Той е буквално в пъти по-евтин даже от изтребител втора ръка от края на Студената война.

„Скорпион” участва и в мащабния конкурс за закупуване на нови учебно-тренировъчни самолети за американските военновъздушни сили.

Подобни надпревари има в момента в ред държави и друг от евтините перспективни самолети в Бурже се цели в тях – италианският „Леонардо М-346ФА”. Далечно свързан с руския Як-130, той също може да се използва и за бойни задачи.

Сред другите по-интересни изложители на авиосалона е южната ни съседка Турция. Тя представя няколко машини, сред които са турбовитловият учебно-боен „Хуркуш” и щурмовият вертолет Т129.

Българската фирма "Ласа Инженеринг" пък представи лекия разузнавателен самолет "Ти Бърд".