Като министър на отбраната в кабинета на Иван Костов аз съдействах за отнемането на лиценза на „Емко“, но това беше административен произвол. Сега властите нарушават закона, а министърът на икономика Емил Караниколов говори открити неистини и участва или съдейства на организирана престъпна група за пране на пари. Това каза Бойко Ноев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той разказа, че като министър и председател на междуведомствения съвет, който издава лицензите, е извършил административен произвол като е съдействах да се отнеме лиценза на Емилиян Гебрев, само защото американски партньори са помолили за проверка дали „Емко“ е имала разрешителни за определена търговска операция. „Отнехме му лиценза. След няколко месеца проучване на всички наши служби се оказа, че фирма „Емко“ е изрядна и лицензът му беше върнат. Бях участник в този произвол и ме е срам от този случай“, каза Ноев.

Снимка: bTV

По думите му обаче „това, което сега виждаме, е властите да нарушават закона. В момента лицензът на „Емко“ е отнет не по предмета на дейността, а затова, че в някакъв от неговите складове някакъв химикал се съхранявал по неправилен начин, което има общо с производствения, но не и с търговския лиценз“.

В случая „Дунарит“ наблюдаваме ярко беззаконие, посочи още той.

„Преди дни министър Караниколов публично заяви, че собствеността на дружеството е неясна. На мен професори по търговско право ми казаха, че този човек е или лъжец, или е некомпетентен. Аз не смятам, че той е некомпетентен. Този човек говори открити неистини. За доказване на собствеността на едно акционерно дружество не е необходимо това да се пише в Търговския регистър, а в книгата на акционерите – това всички го знаят. Въпросът е защо Караниколов говори неистини“, каза Ноев.

Снимка: bTV

„Темата за неистините е много важна. Какво стана след събарянето на КТБ? Остават едни активи и „Дунарит“ сред тях. За „Дуанарит“ се състезават неистово два субекта – Емилиан Гебрев и фирмата му „Емко“, която е бяла българска фирма, една от най-големите фирми в бранша, която работи интегрирано с „Дунарит“ от години, и една офшорка, наречена „Виафот“, която иска да придобие „Дунарит“ чрез дълга. Тази офшорка по някакъв начин придобива дълга от „Миролио“. Ние не знаем как е станало това, възможно е да е по престъпен начин, възможно е зад тази офшорка да стоят руски интереси – знаете, че Русия много силно желае да сложи ръка и контрол върху българската оръжейна индустрия чрез лицензите. „Емко“ и „Дунарит“ водят 2-годишна война и българските съдилища отхвърлят всички искания на „Виафот“. И когато „Виафот“ очевидно губи битката, идва държавата – министърът Караниколов, избран от партия „Атака“ – единствената българска партия, която открито защитава интересите на Русия, се включва в борбата и праща полицията, която намира някакви измислени нарушения в складовете на „Емко“, отнемат лиценза и яхват влака на „Виафот“, каза гостът.

Снимка: bTV

Съществуват всички признаци, че министърът на икономиката участва или съдейства на организирана престъпна група за пране на пари – добави той. – Прехвърлянето на собствеността от неизвестната фирма „Виафот“, придобити по неизвестен начин от неизвестен собственик, преминало през ред цесии и прехвърляния в рамките на един ден – това е класическа схема за пране на пари“.

Вижте целия разговор във видеото: