Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за работни места, нови форми на труд и икономически растеж в Европа. Това се случи на тристранната социална среща на върха, която два пъти в годината събира социалните партньори, лидерите на водещите евроинституции и премиера на страната ротационен председател.

Срещата се проведе в началото на важен европейски съвет, който отново ще мине под знака на брекзит.

„Преди малко препоръчах на европейските лидери да одобрят постигнатото споразумение по условията за преходния период след брекзит. На практика, транзитният период ще отмести във времето всички негативни последствия от напускането на Великобритания с още 21 месеца“, каза Туск.

Снимка: bTV

„Най-важно е, че всички сме съгласни, че социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено и социалното обслужване – ускорено – каза премиерът Бойко Борисов. – Наред със инвестициите, които бяха направени в Източна Европа, за съжаление, голяма част от печалбите на веригите, на мултинационалните компании не бяха реинвестирани в тези държави, а бяха изнесени към компаниите майки. И по-лошото е, че с тях бяха изнесени и най-добрите ни работници, които имаше в Източна Европа“.

Снимка: bTV

През следващите два дни Туск и Борисов, заедно с останалите евролидери, ще търсят решения и по доста различни теми. Освен търговските отношения със Съединените щати и брекзит, още утре ще се обсъждат много деликатните отношения с Турция в контекста на предвидената среща на Съюза с Анкара на 26 март във Варна.

По време на пресконференцията Туск отказа да поздрави за преизбирането му руския президент Владимир Путин. Като причина за това той посочи случая с отровения бивш шпионин Сергей Скрипал.