Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Турция и вече се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм. Междувременно стана ясно, че Борисов ще разговаря и с президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде пратеникът на bTV в Истанбул Мария Савкова.

Това е първата визита на българския премиер в южната ни съседка след опита за преврат там. Тя е по покана на турския министър-председател.

Преди срещата между Борисов и Йълдъръм лаконично беше съобщено, че темите на разговор са свързани с бежанския натиск и енергетиката.

На заседание на правителственото преди седмица българският премиер обясни на министрите си, че България трябва да се опита да търси партньорство с турската страна, защото от Европа помощ не може да се очаква. "Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, казал Борисов на министрите.

След като приключат срещите на Борисов в Турция, той ще отлети за Германия за среща с германския канцлер Ангела Меркел. Освен него в Германия са поканени и премиерите на Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Хърватия и Словения, като основна тема на разговор отново ще бъде бежанската криза.

Очаква се, че България ще използва възможността отново да повдигне темата за приемането ни в Шенген. Има ли връзка между двете визити – в Истанбул и Берлин, ще се разбере през следващите дни.