Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде един от приоритетите на българското правителство, когато в началото на следващата година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред лидерите от Берлинския процес, които провеждат своята четвърта среща на върха в Триест. Българският премиер участва по лична покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря, обобщаваща дискусиите от срещата.

Премиерът Борисов беше сърдечно приветстван от министър-председателя Джентилони като специален гост, на чиято помощ ще се разчита при предстоящото председателство.

В изказването си пред лидерите Борисов постави акцент върху свързаността между страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, и останалите държави от континента.

По думите му, това ще способства не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите им. Според Борисов Западните Балкани трябва да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг.

Той отбеляза изключителната важност на включването на Коридор №8 в Берлинския процес, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие.

„Свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите“, подчерта Бойко Борисов.

Италианският премиер Паоло Джентилони призова от своя страна Европейския съюз да остави вратата отворена за присъединяване на страните от Западните Балкани, предаде Асошиейтед прес.

В противен случай ще има риск Русия и други глобални сили да увеличат влиянието си в региона, се аргументира Джентилони.

В изказване в края на четвъртата среща на върха ЕС - Западни Балкани, която се проведе днес в Триест, той призна, че Европейският съюз няма да се разшири в близко бъдеще, но подчерта, че перспективата за присъединяване към блока трябва да бъде реална за кандидатите Албания, Босна, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.

Италия и Германия - най-големите търговски партньори на страните от Западните Балкани - не могат да позволят други да запълнят празнината, която ще остане, ако ЕС остане затворен за приемане на нови членове, даде да се разбере домакинът на форума в североизточния италиански град.

Джентилони предупреди, че "естествено има други регионални или глобални сили, които са много заинтересовани от това да имат влияние в този регион".