Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти. За България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и на жп линията Русе – Варна. Това каза премиерът Бойко Борисов в Будапеща, където се срещна с китайския си колега Ли Къцян, както и с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Снимка: GIS

Борисов ръководи българската делегация за участие в шестата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Форумът по инициативата „16+1“, чиято цел е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите участнички и насърчаване на двустранни и многостранни партньорства, беше открит днес в Будапеща. В делегацията ни са министрите на транспорта Ивайло Московски, на икономиката Емил Караниколов, на туризма Николина Ангелкова, както и зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

Снимка: GIS

Другите възможности за сътрудничество между България и Китай са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината, посочи Борисов.

По думите му реализацията на проекти в тези области ще доведе до откриването на нови работни места, повишаване стандарта на живот и нов тласък на икономическия растеж.

Снимка: GIS

Борисов и Ли дадоха висока оценка за дискусиите на днешната среща на върха и постигнатите договорености.

Българският премиер благодари на китайския си колега за неговата силна подкрепа и лична ангажираност с инициативата, по която вече започва реализацията на проекти в тази част на Европа, допринасящи за подобряване на инфраструктурата и свързаността в региона.

Той потвърди и подкрепата на българското правителство и китайската инициатива „Един пояс, един път“, както и за Платформата за свързаност между ЕС и Китай.

Снимка: GIS

България цени високо отношенията си с Китайската народна република. Те се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение, желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни, практически резултати, каза Борисов.

Българското правителство е готово за активно сътрудничество при ясно очертани и взаимноизгодни условия за двете страни. Необходимо е да се излезе извън остарялата схема на кредитиране с държавни гаранции, като се търсят нови и гъвкави подходи, като например публично-частното партньорство, подчерта още Бойко Борисов.

Снимка: GIS

България ще е домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г.

Снимка: GIS

Без да има характер на международна организация, форумът „16+1“ излъчва силни сигнали на стабилност, добронамереност, сътрудничество, търсене на общи подходи и решения, посочи Борисов в изказването си на пленарната сесия на Срещата днес.

Премиерът отбеляза, че провежданите срещи и приеманите документи по инициативата са в унисон с идеите и принципите на ЕС, като отвореност, равно третиране на всички и взаимна изгода. По думите му инициативата е принос към сътрудничеството между Европа и Китай и между ЕС и Китай – посока, в която България ще продължи да работи и в бъдеще.

Снимка: GIS

През последните години сътрудничеството във формат „16+1“ се е развило значително в областта на политиката, икономиката и търговията, транспорта и логистиката, свързаността, подчертаха Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан.

Снимка: GIS

Орбан изрази надежда, че Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. ще бъде успешно и че темите за Западните Балкани, бъдещето на Европа, миграцията, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика, конкурентността, дигитална Европа са изключително важни за всички граждани на европейската общност.

Инициативата „16+1“ с всички свои проекти ще допринесе не само за просперитета, но и за мира, посочи Борисов. Той подчерта, че приоритет по време на българското европредседателство остава евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. „Имаме редкия шанс да съчетаем две огромни икономически сили – ЕС и Китай, със своите инициативи. Това ще даде възможност да напреднем по много проекти. Колкото повече проекти реализираме, толкова повече регионът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен“, коментира българският министър-председател.