„Страхувам се от това, което се случва в Турция. Турският президент Реджеп Ердоган още миналата година заплаши, че ще наводни Европа с мигранти и може да изпълни заплахата. Това ще е фатално за България”, казва българският премиер Бойко Борисов в интервю за германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (FAZ).

Борисов говори пред германското издание в навечерието на днешната си среща с турския премиер Бинали Йълдъръм, с когото ще обсъдят мигрантската вълна.

Тя пък предхожда срещата, която германският канцлер Ангела Меркел организира утре с няколко премиери от ЕС по същата тема, на която Борисов също е поканен.

„Сега е модерно някои политици да се представят като смели герои, които с танкове и самолети се включват във войната. Който постоянно дрънчи със сабята, трябва все някога да я извади“, казва още Бойко Борисов пред германското издание.

Българският премиер се е оплакал, че страната ни е оставена сама да се справя със заплахата от огромен бежански натиск.

„Аз не зная още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския натиск по нашите граници”, казва той и защитава решението на българската граница да бъде построена ограда с думите: „Това ни позволява изобщо да имаме шанс да опазим няколкостотин километровата европейска граница с Турция.“

Борисов поддържа мнението, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара.