8 души в света разполагат с богатство колкото 3,6 млрд. от по-бедната половина от човечеството. Това става ясно от доклада на международната неправителствена организация „Оксфам”, която се бори с проблемите на бедните по света.

Общо 426 млрд. щатски долара са в сметките на тези 8 личности.

Снимка: btvnovinite.bg

На първо място в класацията е собственикът на „Майкрософт” Бил Гейтс, чието богатство възлиза на 75 млрд. долара.

След него се нарежда най-богатият европеец Амансио Ортега, който е собственик на модната марка „Зара” и има състояние на стойност 67 млрд. долара. До преди няколко години той оглавяваше и класациите за най-богатия човек в света.

Американският бизнесмен и филантроп Уорън Бъфет е на трето място с почти 61 млрд. долара.

Останалите петима са мексиканският телекомуникационен бос Карлос Слим Елу, собственикът на „Амазон” Джеф Безос, както и създателят на социалната мрежа „Фейсбук”  Марк Зукърбърг.  Последните двама са съоснователят на „Оракъл” Лари Елисън  и изпълнителният директор на компанията „Блумбърг” –  Майкъл Блумбърг.

Повод тази класация да се огласи днес е Световният икономически форум в Давос, който започна днес и тревожната тенденция, че все по-голяма става разликата между бедни и богати.

През 2016 г. от „Оксфам” изчислиха, че най-богатите 62-ма души в света разполагат със средства колкото половината от най-бедната част на световното население. Броят им обаче е намалял до  осем, тъй като са  тази година са достъпни повече данни.

Някои от осемте най-богати души са дарили десетки милиарди долари. През 2000 г. Бил Гейтс и съпругата му Мелинда основаха частна фондация, която има фонд от повече от 44 млрд. долара.

През 2015 г. пък Марк Зукърбърг и съпругата му Присила обещаха да дарят 99% от богатството си, което възлиза на около 45 млрд. долара на база на стойността на акциите на „Фейскбук” по това време.

Докладът на „Оксфам” е на базата на данни от „Форбс” и Годишния доклад за световното богатство.

Проучването използва стойността на частните активи, основно в имоти и земи, минус дълговете, за да установи какво „притежава” всеки от тях. В сумата не влизат заплати и доходи.

Вижте повече във видеото: