Редица хора от български квартал в Бурса, Турция са се разубедили да пътуват до България, за да гласуват.  Причина за това са блокадите на границата. Днес в квартала е минал само един празен автобус с кърджалийска регистрация.

Изселниците подозират, че има опити за провал на вота. След като сутринта беше обяснено, че декларации ще могат да се попълват извън секциите, по-късно дойде информация, че избирателите ще трябва да ги попълват само пред членовете на секционните комисии.

Междувременно президентът Ердоган изпълни предизборните си обещания към изселниците.

Може би един от най- доволните е Мюмюн Шентюрк, който за 8 години е изпратил над 500 студенти да учат в Техническия университет в София.

Мюмюн е общински съветник от Бялата партия. „Лично президентът ми каза, че ще се решат нещата, дипломите на българските студенти да са действителни и тук отпадат”, посочи Шентюрк - представител на ТУ София в Бурса.

На сбирката с президента е присъствал и докторантът от България Асан Ристемов. Той смята, че изборите са емоционални и провокациите са стигнали дотам да влошат междусъседските отношения.

За българските изселници, които са привърженици на опозиционната републиканска партия, по - важни са не българските избори, а референдумът.

Танер Чавуш, който е лекар, коментира, че основният проблем е референдумът, защото Ердоган иска да стане султан. По думите му това ще е и проблем за България, защото той ще се меси навсякъде.

Заради очакваните нарушения, за първи път изборите ще се наблюдават от Българския хелзинкски комитет.

Забавяне се очаква и заради последната заповед на ЦИК декларациите да се попълват вътре в секцията пред комисиите лично от избирателите.