Седемдесет и седем палестинци са ранени при стрелба на израелски войници и еврейски заселници през последните 24 часа. Това предаде Франс прес, като се позова на Палестинския Червен полумесец.

18 палестинци са били ранени от бойни куршуми, а 59 – от гумени. Други 139 палестинци са получили медицинска помощ, след като са погълнали сълзотворен газ, а шестима - след като са били бити от израелски войници или от еврейски заселници.

Сблъсъците стават на фона на нов изблик на насилие в окупираните палестински територии – на Западния бряг на Йордан и Източен Йерусалим. В събота вечерта двама палестинци убиха двама и раниха други трима израелци при атаки с нож. Нападателите бяха убити от израелската полиция, която временно преустанови достъпа на палестинци до стария град в Йерусалим.

Палестинският Червен полумесец обяви извънредно положение, за да може да се справи със ситуацията, която може да излезе извън контрол. Палестинските сили за сигурност осъдиха нарасналия брой атаки на еврейски заселници срещу палестински села в окупираните територии. Те подчертаха, че нападенията са извършвани под протекцията на израелското правителство.

Ръководителите на палестинските сили за сигурност ще имат утре среща с президента Махмуд Абас и премиера Рами Хамдала, в която ще обсъдят ситуацията.