Започна гласуването в извънредните парламентарни избори в Гърция. Изборният ден стартира в 7 сутринта и ще продължи до 19 ч. В страната са разкрити над 19 000 избирателни секции. Право на глас имат 9 808 760 гръцки граждани, предаде АФП.

Според конституцията на Гърция, гласуването е задължително. Избирател, който без основания не осъществи правото си на избор, се наказва с лишаване от свобода за срок от един месец до една година.

Вотът се оценява като най-критичния за последните десетилетия, а до него се стигна, след като парламентът на страната не успя да избере нов държавен глава в края на миналата година.

Върховният съд на Гърция допусна до изборната надпревара 18 партии и 4 коалиции. Основни претенденти за властта са радикалната левица СИРИЗА, сочена от социолозите в предварителните им сондажи за фаворит, и десноценстристката Нова демокрация, управлявала досега в коалиция със социалистите от ПАСОК.

Наблюдатели в Атина предупреждават, че новото правителство ще бъде изправено пред остър финансов проблем. Четирите водещи банки в Гърция поискаха от Европейската централна банка финансова подкрепа по линия на програмата за спешна ликвидна помощ, тъй като се опасяват от недостиг на парични средства и поради изтичане на средства от банките вследствие на масовото теглене на пари и сътресенията, породени от швейцарския франк.