Близък на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп е платил хонорар на жертва на сексуално посегателство, станала известна в последните месеци с критични интервюта към кандидата на демократите Хилари Клинтън, съобщи АП.

Става въпрос за Кaти Шелтън от Арканзас.

Вчера, час преди втория дебат с Хилари Клинтън, Тръмп се появи с Шелтън и група жени, обвиняващи Бил Клинтън в изнасилване и неприлични сексуални предложения – Пола Джоунс, Хуанита Броудрик и Катлийн Уили.

Срещата дори се предаваше на живо в профила на милиардера във „Фейсбук“.

Снимка: Reuters

Шелтън е преживяла сексуално посегателство на 12-годишна възраст и е била жертвата при съдебен процес от 1975 г., в който Хилари Клинтън е представлявала 41-годишния по онова време нападател Томас Алфред Тейлър. Шелтън обвинява Клинтън, че е нарушила етичните норми при това дело. През последните няколко месеца тя е дала интервюта, в които остро критикува кандидата за президент на демократите.

Случаят ѝ получи широка разгласа в консервативните медии в САЩ и се посочва като доказателство, че Клинтън в действителност няма особено добро отношение към жените.

Сега обаче се оказва, че Шелтън е получила 2500 долара от политически комитет за действие, спонсориран от близкия до Тръмп – Роджър Стоун.

Парите са платени през май от комитета за политическо действие „Да направим Америка отново велика“, спонсориран от Стоун, и са описани като „трудово възнаграждение по договор“ в отчетите, представени във Федералната избирателна комисия.

В отговор на въпрос на АП за целта на плащането Стоун посочва в имейл, че на Шелтън е било платено за обширно интервю за общуването ѝ с Хилари Клинтън.

Самата Шелтън засега не е отговорила на молбата на агенцията за коментар.

Хуанита Броудрик и Тръмп
Снимка: Reuters

При срещата с жените, обвиняващи Бил Клинтън в посегателство, Хуанита Броудрик заяви: „Г-н Тръмп може да е казал някои лоши думи, но Бил Клинтън ме изнасили, а Хилари Клинтън ме заплашваше. Според мен не може да има никакво сравнение“.

Преди преди 17 години Броудрик обвини Бил Клинтън, че я изнасилил през 1978 г. Заведеният от нея съдебен иск срещу него бе отхвърлен и не бяха предявени никакви обвинения, а Бил Клинтън отрече твърденията ѝ, припомня АП.

Предизборният екип на Хилари Клинтън заяви, че с този ход Тръмп се опитва да внесе объркване, но няма да промени нищо. Клинтън е готова да се справи с всичко, което Тръмп подхвърли по пътя ѝ, заяви директорът на комуникациите в екипа на демократите Дженифър Палмиери.

Всичко това се случва в момент, когато милиардерът е подложен на огромен натиск в своята Републиканска партия след публикуването на видео от 2005 г., с вулгарни изказвания, в което той, освен всичко друго, казва, че славата и известността му му позволяват да прави каквото си иска с жените.

Снимка: bTV