Пиян тийнейджър прегази българска балерина в САЩ. 22-годишната Полина Кадийска била в критично състояние, след като била блъсната от лека кола. Само часове, след като кацнаха от София във Филаделфия, родителите й взеха най-тежкото решение  - да спрат уредите, които подържат живота на дъщеря им.

В събота срещу неделя младото момиче се прибирало пеша от вечеря в китайски ресторант. Полицията твърди, че докато пресичала улицата била ударена от „Ауди”-то на 19-годишния Деанре Барнс. Според властите той е бил пиян и не спрял на червен светофар.

Очевидци разкали, че той продължил да кара още известно време, след което излязъл от колата и побягнал.

Сервитьорка от ресторанта обаче се обадила на 911 и полицията го арестувала, когато се върнал за да прибере лични вещи от колата. Срещу него има дълъг списък от обвинения. Съдът му определи гаранция от 1 милион долара.

Семейството на Полина ще транспортира тялото й до България, където тя ще бъде погребана.

Младата българка е била студентка във Rock School for Dance Education във Филаделфия. Огромна снимка на Полина, хваната в балетна стъпка, виси на един от прозорците на училището.

„Тя просто летеше. Тя беше красива във въздуха и танцуваше без усилие. Тя имаше красива техника. Но най-важното беше искреността на нейното представяне - начина, по който лицето й сияеше с красота, любов и радост”, каза пред местна телевизия Стефани Уолф-Спасоф, която е директор в училището.

Полина Кадийска идва в Съединените щати преди 3 години. Въпреки че е малко висока за балерина, от училището оценяват таланта и техниката й. Те й предлагат стипендия, за да учи танци.

„Тя беше една от най-добрите ни балерини и един от най-приятните хора тук. Знам, че беше ментор на много от по-младите танцьори в школата”, разказа нейната състудентка Джордан.

Полина е от София където е учила в Националното училище за танцово изкуство. Неин педагог е била Красимира Колдамова.

През 2011 г. участва в постановка „Лешникотрошачката” в същата американска школа, където сега учители и съученици си спомнят за нея.

„Тя искаше да стане много добра балерина, в голяма трупа и беше на път да го постигне. Беше точно за нея и я направи много, много щастлива”, разказва хореографът Джъстин Алън, който наскоро направил танц, специално за нея. Танц, който публиката никога няма да види.