България предлага на Русия да участва в оборудването на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, обяви зам.-генералният директор на „Росатом” Кирил Комаров пред журналисти на международния форум „Атомекспо-2012”.

„Смятам, че независимо, че България се отказа от изграждането на АЕЦ ‘Белене’ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи,” каза Комаров, който отговаря за развойната дейност и международния бизнес на руската държавна корпорация.

В края на март България се отказа от проекта за строителство на ядрена електроцентрала в Белене, припомня РИА Новости. Беше решено почти готовият първи реактор от строящата се централа да бъде прехвърлен в АЕЦ „Козлодуй”. Ако това стане единствената действаща българска атомна електроцентрала ще има три реактора.

„Ние сме доставчик на гориво за всички работещи реактори в България. Това е напълно успешно сътрудничество, което продължава много години и не е предизвикало никакви забележки в нито един от партньорите,” каза още Кирил Комаров, цитиран от БГНЕС. „Победихме за модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ ‘Козлодуй’. Спечелихме на първи етап обосновката на тази модернизация,” заяви представителят на ръководството на „Росатом”, който е убеден, че в бъдеще руското участие ще се задълбочи.

„Въпреки отказа на българското правителство от АЕЦ „Белене”, за което дълбоко съжаляваме и имаме своята гледна точка – доколкото това е повече политическо, а не икономическо решение – ние сме дълбоко убедени, че никъде в Европа и в света няма да бъде реализиран такъв проект на такава ниска цена и с такава висока надеждност,” убеден е Комаров. „Бяхме готови да го направим. Времето е най-добрият съдник и то ще постави всичко на място. Но сътрудничеството с България, при всички случаи, ще продължи и ние смятаме, че то е перспективно,” добави той.

Съпътстващото оборудване, което „ЗиО-Подолск” изготвя за АЕЦ „Белене”, е готово на 60%. Това заяви генералният директор на машиностроителния завод Игор Котов по време на международния форум „Атомекспо-2012”. Първият комплект, който ще бъде завършен през август, включва четири парогенератора. Вторият комплект оборудване ще бъде готов до края на годината,” поясни Котов. Той уточни, че оборудването е поръчано от руска, а не от българска страна и договорът, по който работи „ЗиО-Подолск” не е разтрогнат.

Стана ясно, че произведеното оборудване може да бъде използвано и за други чуждестранни проекти, но Игор Котов изрази надежда, че то ще бъде купено от възложителя, който да реши къде да го реализира. По думите на директора на „ЗиО-Подолск” оборудването може да се използва и за АЕЦ „Козлодуй”, но преработката на документацията ще отнеме месеци.

Една от най-големите ядрени централи в Източна Европа, каквато е АЕЦ „Козлодуй”, е построена с участието на съветски специалисти и е въведена в експлоатация през 1974 г., припомня РИА Новости. През 2006 г., за да изпълни изискванията за членство в ЕС, България трябваше да спре първите четири блока на централата, в момента работят пети и шести блок.

В началото на април тази година министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви плановете на София за строеж на още един реактор на площадката в Козлодуй. В същото време той отбеляза, че за целта българското правителство няма да заделя бюджетни средства или да дава държавни гаранции.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови