Четиринадесет българи гурбетчии бедстват в Италия за десети пореден ден. Това разказа за bTV един от потърпевшите, според когото сънародниците ни били измамени с 500 евро за работа в чужбина. Обещанията обаче се превърнали в пълен кошмар.

Според Джемал Боровинов обещанието на мъж от Велинград било за земеделска работа зад граница. След като стигнали в Италия обаче 14-те българи били заключени в къща в лозя край град Нова Сири. Мъжете били заплашвани, а жените склонявани да проституират.

Джемал успял да избяга, заедно със съпругата си, и в момента се опитва да стигне на автостоп до Рим.

„Цялата ситуация, значи, това е измама. Лъже, че носи хората от България, зарибява хората от България и взема по 250 евро на човек, а ни работа, ни нищо”, казва мъжът.

Девет от българите са успели да избягат. От Външно министерство знаят за случая и коментираха, че от посолството на България в Рим са съдействали за прибирането на сънародниците ни.

Това е поредният случай на българи, бедстващи заради празни обещания за работа в чужбина. В средата на лятото десетки сънародници се прибраха от Швеция със съдействието на българските власти, след като се оказа, че тръгнали без договори за бране на боровинки.