Бягането сутрин е полезно… освен за войниците в тайни US бази
Данните от фитнес гривни и приложения разкриват секретни обекти по целия свят
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Войник, който тренира
Снимка: Getty Images

Данните от фитнес гривните като „Фитбит” издават местонахождението на тайни обекти на американската армия по цял свят, пише „Вашингтон пост”. Тук не става въпрос за кибератака или скрита шпионска функционалност, а за грандиозен гаф на властите – в интернет има интерактивна карта със свободен достъп, на която се вижда всеки потребител, който е решил, например, да потича около секретната база на ЦРУ, в която работи.

Фирмата „Страва”, която поддържа картата, твърди, че на нея се вижда активността на 27 млн. потребители на фитнес гривни и мобилни приложения за спорт. Данните не са в реално време, а съдържат агрегирана информация между 2015 г. и септември 2017 г.

Голямата част от САЩ и Европа буквално „блестят” заради многото хора, които използват този тип услуга. Не е така обаче в зоните на конфликт като Ирак и Сирия, където е „тъмно”… или не съвсем. При по-внимателен поглед се виждат единични следи от потребители в районите на известни американски бази, а също и на места, където се подозира, че има тайни обекти.

Сред „осветените” обекти са база в Сомалия, противоракетна установка в Йемен и други. Разкритието е на 20-годишен студент по национална сигурност от Австралия.

Експерти коментират, че е възможно голяма част от необичайната активност да е свързана с международни хуманитарни агенции или даже войници от други армии (има такива случаи с руските военни обекти в Сирия). Съвпадението с US военни бази обаче не е случайно – от 2013 г. е в ход мащабна програма за борба със затлъстяването в американските въоръжени сили, като елемент от нея е внедряването на фитнес гривни. Войниците ги носят както по време на патрул, така и докато тренират.

Сега Пентагонът спешно ще променя инструкциите за употребата им, за да няма потенциалният противник лесна и достъпна възможност да разузнава своите цели.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре