Бившият министър на здравеопазването на Етиопия Тедрос Аданом Гебрейесус, който е на 52 години, бе избран днес за нов генерален директор на Световната здравна организация, предадоха световните агенции.

Битката за поста се водеше между трима кандидати. Освен Гебрейесус, претендираха за мястото и британецът Дейвид Набаро и пакистанката Сания Ништар.

За Гебрейесус гласуваха 133-ма делегати, а против 70.

70-годишната сесия на Световната здравна асамблея се проведе в Женева. Етиопецът бе избран след гласуване в три тура.

Снимка: Reuters

За първи път африканец ще оглави престижната организация.

Той ще поеме функциите си на 1 юли и ще наследи на поста китайката Маргарет Чан, която бе начело на СЗО 10 години.

Гебрейесус е виден изследовател на маларията.

За първи път битката за поста се проведе измежду трима кандидати. Преди само един кандидат се предлагаше от Изпълнителния съвет на СЗО на делегатите на Световната здравна асамблея, които пристъпваха към финалната номинация.

Снимка: Reuters

СЗО е критикувана заради липсата на прозрачност и заради това, че не си е дала сметка колко сериозна е епидемията от ебола в Западна Африка, отнела живота на 11 300 души в периода 2013 г. - 2016 г.

В речта си при представянето на кандидатурата си Гебрейесус сподели, че е изгубил брат си, още когато той бил дете, заради липсата на нужните лекарства. Той заяви, че отказва да приеме, че хората може да умират просто защото са бедни.

Гебрейесус обеща да работи неуморно, за да изпълни обещанието за гарантиране на универсално здравно покритие и каза, че ще следи за намирането на солидни отговори на спешните ситуации. Той обеща да направи по-прозрачна работата на СЗО.