Бившият директор на ФБР Джеймс Коми заяви пред Сената на САЩ, че несъмнено Русия се е намесила в изборния процес в САЩ през 2016 г.

Коми обаче е убеден, че подадени гласове при вота не са подменяни.

Пред комисията по разузнаване на Сената Коми каза, че президентът Доналд Тръмп е поискал от него да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, но не е искал от него да спре разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори.

Според Коми стотици американски институции са били мишена на масивна руска хакерска атака по време на кампанията.

За пръв път той научил за руската кибернамеса през лятото на 2015 г., а по-късно същата година е разбрал за кражба на данни.

Снимка: Reuters

Уволненият директор на ФБР допълни, че не би следвало той да коментира дали президентът е опитал да попречи на правосъдието.

Коми заяви също, че Тръмп е оклеветил него и ФБР, като е заявил, че агенцията не си върши работата. "Това чисто и просто са лъжи", обяви Джеймс Коми.

Снимка: Reuters

Бившият директор на ФБР вярва, че е бил уволнен именно заради разследването за Русия. Коми допусна, че нещо в начина, по който е водел разследването, е карало Тръмп да се чувства под натиск и го е дразнело. 

Преди изслушването Коми публикува писмено показанията си, в които твърди, че Тръмп е поискал от него да прекрати разследването на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Самият Флин бе уволнен заради подозренията в нерегламентирани контакти с Москва.

Вчера двама демократи в Конгреса внесоха искане за импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Според тях решението на президента да уволни директора на ФБР е възпрепятстване на правосъдието.

Изслушването продължи 2 часа и 40 минути и се излъчваше пряко по всички големи телевизионни канали в САЩ.

Франс прес отбелязва, че Коми е отговорил с впечатляващо спокойствие и прецизност на десетките въпроси на членовете на комисията от Републиканската и Демократическата партия.