Бившият съветник на Тръмп призна, че е излъгал ФБР за контактите си с Русия
Майкъл Флин сътрудничи на разследването, което Белият дом опитва да спре
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Майкъл Флин
Снимка: БГНЕС

Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин се призна за виновен, че е давал лъжливи показания пред ФБР във връзка с разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ, съобщават световните агенции.

Това може да му донесе до 5 години лишаване от свобода.

Пред федерален съд във Вашингтон Флин каза, че е излъгал следователите през януари за разговора си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк на 29 декември м.г., в който той помолил руските власти да не предприемат ответни мерки в отговор на новите санкции на Вашингтон, обявени от президента Барак Обама в края на мандата му. Тогава Флин, който бе част от преходния екип на бъдещия президент Тръмп, отрече да е искал това от посланика. 

Майкъл Флин ще предаде документи по разследването за връзки с РусияСпоред анонимен източник, близък до Флин, едната част от документите, които ще предаде, се отнасят до две негови фирми, а другата са негови лични

Днес бившият съветник обяви чрез адвокатите си, че се е съгласил да сътрудничи изцяло на специалния прокурор, разследващ предполагаемата руска намеса в американските избори, и е взел това решение, защото то отговаря "по най-добър начин на интересите на моето семейство и на страната".

Това е първото признание на един от четиримата бивши съветници на президента Доналд Тръмп, обвинени досега в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. Флин е разследван по редица подозрения, включително за лобиране в полза на Турция, но фактът, че е обвинен само по едно от тях - за фалшиви показания, предполага, че той наистина сътрудничи на разследването в замяна на снизхождение от съда при определяне на наказанието, отбелязва АП.

Доналд Тръмп поискал от бившия директор на ФБР да спре разследването срещу ФлинПо думите на Джеймс Коми Тръмп му казал, че "има нужда от лоялност и очаква лоялност"

Адвокатът на Белия дом Тай Коб каза, цитиран от Ройтерс, че днешното признание на Флин в съда по никакъв начин не замесва когото и да било от екипа на Тръмп. Белият дом също така побърза да омаловажи ролята, която е имал Флин. Според Коб именно заради подобни неверни показания пред официални лица от Белия дом той е бил уволнен от президентския екип през февруари.

Екипът на Доналд Тръмп наруши официално обявената програма на президента при срещата му с либийския премиер във Вашингтон, като не допусна журналисти. Медиите се интересуваха от коментара на държавния глава за новото развитие по скандала с Флин и разследваната руска връзка.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре