Опитите за намиране на украинско чиновническо кресло за бившия грузински президент Михаил Саакашвили се увенчаха с успех. Той стана губернатор на Одеска област, населена с четвърт милион етнически българи.

"Голям приятел на Украйна, човек, когото познавам повече от 25 години още от университета. Човек, който не с думи, а с дела е доказал, че може не само да показва добри знания и да дава добри, креативни идеи, но и умее да ги въплъщава в живота и да промени цяла страна. Измени я в посока прозрачност, ефективност, намаляване на корупцията, привлекателност за чуждите инвеститори, създаване на справедлив съд, защита на правата на гражданите, демокрацията, които много искам да видя в Украйна, които много искам да видя в Одеса. Името на този човек е Михаил Саакашвили", заяви украинският президент Петро Порошенко на церемонията.

Той добави, че вчера е подписал указ, с който на Саакашвили се дава украинско гражданство.

Грузинецът е активен поддръжник на новата власт в Киев. Той участваше в митингите на Майдана и дори се говореше, че ще получи вицепремиерски пост. Саакашвили го отказа с аргумента, че трябвало да се откаже от грузинското си гражданство. От февруари той работи като съветник по международните въпроси на президента Порошенко.

Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 г. до 2013 г. Името му се свързва с кръвопролитната война с Русия (от август 2008 г. - б.р.), при която страната му загуби контрола над Южна Осетия и Абхазия.

В родината си Саакашвили е подсъдим по редица дела за превишаване на президентските пълномощия и разхищение на държавни пари и е обявен за общодържавно издирване.

През февруари Украйна отказа да го предаде на грузинските власти, въпреки искането на прокуратурата в Тбилиси.