Франция обвини бившата съпруга на високопоставен служител на „Ислямска държава“ в престъпления срещу човечеството по подозрение, че е държала тийнейджърка от племето язиди като робиня в Сирия, пишат френски медии. 

На 14 март е повдигнато обвинение срещу жената, идентифицирана като Соня М. - бившата съпруга. Язидката я обвинява в изнасилване два пъти, както и че е знаела, че съпругът ѝ също я насилва сексуално. Тя твърди, че е била принудена да му стане робиня, когато е била на 16 години, съобщи френският всекидневник Le Parisien.

Днес тя е на 25 години и разказва, че през 2015 г. е била държана повече от месец в Сирия, където не ѝ е било позволено да се храни, да пие или да се къпе без разрешението на обвиняемата.

На 14 март Соня М. отрича обвиненията срещу нея пред френски следователи, като заявява, че бившият ѝ съпруг е извършил „само едно изнасилване“. Тийнейджърката „излизала свободно от стаята си, ядяла каквото иска, ходела до тоалетна, когато се налагало“, казва тя в интервюто, предава френската информационна агенция AFP.

Адвокатът на Соня М. определи обвиненията като „конюнктурни“, като заяви, че прокурорите се опитват „да я изкарат отговорна за най-тежките престъпления, защото съдилищата не са успели да задържат истинските извършители“.

През 2016 г. Франция започна разследване на геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени срещу етнически и религиозни малцинства в Ирак и Сирия от 2012 г. насам.

Според френското антитерористично звено – PNAT, разследването е съсредоточено върху престъпленията, от които са пострадали членове на язидската и християнската общност, както и членове на сунитското племе шейтат.

„Целта е да се документират тези престъпления и да се идентифицират френските извършители, които принадлежат към организацията „Ислямска държава“, заяви PNAT пред AFP.