Мрежата, която стой зад атентатите в Париж и Брюксел е „суперклетка”, смята Патрик Скинър, бивш служител на ЦРУ, който сега работи за консултантската фирма в областта на сигурността „Суфан”.

"Надеждата бе, че повечето от терористите са умрели при атаките в Париж, но очевидно това не е така", заяви Скинър в интервю за АП.

"(Властите) са знаели кои са тези хора. И въпреки това те са успели да извършат успешно първото нападение в Париж, което бе най-смъртоносното във Франция от Втората световна война, и след това, въпреки невероятното следене, все пак извършиха най-тежката атака в Брюксел след Втората световна война. Така че това е една отлично функционираща клетка", смята експертът.

Снимка: Reuters

Обикновено, смята Скинър, една екстремистка клетка включва между 6 и 10 души, имащи връзки от по-рано.

"Това я прави много трудна за разбиване. Не можете да внедрите информатор в тази група, защото те се познават. Така че никой нов човек не може просто да се присъедини", обяснява той. "А тази е толкова голяма – погледнете хората в периферията, логистиката, хората, които са заподозрени – става въпрос за общо 50 души. Това не е клетка, това направо си е терористична групировка", допълни експертът.

Снимка: Reuters

Напоследък анализатори изтъкват теорията, че броят на хората, свързани с ИДИЛ, както и с атаките в Париж и Брюксел, достига до няколко десетки души.

От Моленбек в Белгия до Малмьо в Швеция, нови имена биват добавяни почти всеки ден към списъка на калените нападатели, помагачи и мълчаливи поддръжници от клетката, която уби 130 души в Париж и 32 в Брюксел.

Компютър, изхвърлен от един от атентаторите самоубийци в белгийската столица в кофа за боклук, съдържа не само неговото предсмъртно послание, но започва да дава и друга информация, включително звуков файл, загатващ, че клетката е получавала заповеди директно от френскоговорящ екстремист в Сирия, според полицейски представител, добре запознат с хода на разследването. Той запази анонимност, тъй като няма разрешение да говори публично по въпроса.

Снимка: Reuters