Бивш руски разузнавач е в критично състояние след досег с неизвестно вещество
Сергей Скрипал е получил убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 4
    6
Сергей Скрипал
Снимка: Кадър, Reuters

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал е в критично състояние, след като бил изложен на досег с неизвестно вещество във Великобритания, съобщи Би Би Си.

Британската полиция съобщи за сериозен инцидент днес в търговски център в Солсбъри, графство Уилтшър, Югозападна Англия.

Мъж и жена са пострадали, след като били изложени на неизвестно засега вещество. Впоследствие мъжът бил идентифициран като Сергей Скрипал.

Мястото, където Сергей Скрипал е изложен на досег с неизвестно вещество
Снимка: btvnovinite.bg

Екипи в пълно защитно облекло обеззаразяват района на инцидента.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той бе осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия.

Русия и САЩ си размениха шпиони Размяната на двете групи шпиони е станала на летището във Виена

Скрипал бе признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 000 долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ й предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война бе извършена на писта на летището на Виена.

Впоследствие Скрипал замина за Великобритания, където получи убежище. Случаят от днес в Солсбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

(БТА)

  • 4
    6
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре