Бившата агентка на ЦРУ Валъри Плейм Уилсън започна кампания за групово финансиране за закупуване на акции в „Туитър“, за да може да блокира акаунта на президента Доналд Тръмп, който е любимото му средство за комуникация, предаде АФП.

„Доналд Тръмп е направил много ужасни неща в „Туитър“. Туитовете му, в които насърчава привържениците на превъзходството на бялата раса или призовава към насилие над журналисти, вредят на тази страна и на жителите ѝ. Да се заплашва Северна Корея с ядрена война обаче ни пренася на следващ, опасен етап. Трябва акаунтът му да се закрие“, обяснява медийно известната разузнавачка в платформата за групово финансиране „ГоФъндМи“ (GoFundMe.com).

Планът ѝ е прост, но неизпълним: да набере 1 млрд. долара, за да купи акции на „Туитър“, а след това да окаже натиск на компанията да блокира профила на президента.

Милиардерът най-често ползва личния си акаунт @realDonaldTrump и съвсем рядко официалния президентски акаунт @POTUS.

Валъри Плейм Уилсън е бивша агентка на ЦРУ, чиято кариера бе разбита, след като през 2003 г. съпругът ѝ дипломат разкри лъжите на администрацията на президента Джордж Буш за заплахата от Ирак. Тогава администрацията отвърна като разкри самоличността и длъжността на разузнавачката в пресата, въпреки че това е федерално престъпление в САЩ, отбелязва АФП.

Кампанията за групово финансиране на Валъри Плейм Уилсън започна миналата седмица и до момента е събрала само малко над 6000 долара. Към днешна дата една акция на „Туитър“ се котира за 16,77 долара в Уолстрийт, което означава, че стойността на компанията е 12,37 млрд. долара.

Същевременно бившият директор на Националното разузнаване на САЩ при управлението на Барак Обама –  Джеймс Клапър, заяви, че се тревожи, че Тръмп може да нареди ядрена атака, предаде АФП.

Джеймс Клапър
Снимка: Reuters

Наистина се питам за уменията му, за способността му да заема тази длъжност и започвам да се питам за мотивациите му“, каза Клапър по Си Ен Ен, коментирайки снощната реч на Тръмп във Финикс, в която президентът отправи нападки към медиите и сенаторите републиканци.

Тръмп може да се окаже заплаха за националната сигурност, каза Клапър. „Тревожа се, че той има достъп до ядрените кодове“, заяви той. „Ако в пристъп на гняв реши да направи нещо срещу (лидера на Северна Корея) Ким Чен-ун, не може да го спре кой знае какво. Системата е разработена за бърза реакция в случай на необходимост. Има съвсем малко спирачки пред задействането на ядрения вариант и това е доста плашещо“, заяви Клапър.

Мартин Шулц
Снимка: БГНЕС

Отвъд океана лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц обеща да махне всякакви американски ядрени оръжия от Германия, ако спечели срещу канцлера Ангела Меркел на предстоящите избори, предаде ДПА.

Смята се, че от десетилетия американската армия съхранява около 20 ядрени бойни глави във военна база в Бюхел, въпреки че това никога не е било потвърждавано от министерството на отбраната.