Американските власти повдигнаха обвинения за вземане на подкупи на Джон Аше, който е бивш председател на Общото събрание на ООН. Той получил 1,3 милиона долара от китайски милиардер Нг Лап Сън, предаде Ройтерс.

Нюйоркски прокурори са на мнение, че Джон Аше е „превърнал ООН в поле за печалби“, като е помогнал на китайския милиардер да сключва договори с правителства.

Получените като подкуп 1,3 млн. долара били похарчени за луксозни стоки.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун бил шокиран и дълбоко загрижен от случая.

„Джон Аше продал себе си и световната институция, на която е бил начело за часовници „Ролекс“, баскетболно игрище и поръчкови костюми“, гласи оценката на американския федерален прокурор Прийт Бхарара.

„Обединени от алчност, те превърнали ООН в поле за печалби“, допълва Бхарара.

Аше приемал добре настроени към него бизнесмени да плащат по 850 долара на ден за престоя му и на семейството му в хотел в Ню Орлийнз.

Аше е арестуван във вторник. Задържани са още петима души, сред които и Нг Лап Сън. Сред арестуваните е и друг дипломат – Франсис Лоренцо от Доминиканската република, и двама натурализирани американци, които живеят в Китай и за които се предполага, че са организирали дейността на престъпната схема. Срещу тях са повдигнати обвинения в подкупване на служител на ООН и пране на пари.

Бхарара допълва, че разследването на случая продължава и не изключва още арести.