Атентатът на гарата в Анкара вчера, който взе минимум 97 жертви, със сигурност не е дело на прокюрдската Демократична партия на народите. Това обяви в предаването „Тази неделя” Александър Велев, бивш генерален консул на България в Истанбул. Той напомни, че по време на кървавия атентат там са били представители на тази партия.

Според бившия главен редактор на международните новини в БТА Зоя Димитрова най-вероятният извършител е „Ислямска държава”.

Според Велев предстоящите парламентарни избори в Турция са голямо предизвикателство за партията на президента Реджеп Ердоган – Партия на справедливостта и развитието, защото отново няма да събере мнозинство. Имало и спекулации, че насрочените за 1 ноември избори ще бъдат отложени.

Зоя Димитрова обяви, че има съмнения, че единият от атентаторите е изчезналият брат на атентатора от Суруч. Проблемите не са само във вътрешен план, свързани са и с участието на ПКК във войната в Сирия, уточни тя.

И двамата са на мнение, че Турция не е заплаха за България и трябва де се стремим към добри отношения. Според Велев трябва да се внимава с навлизането на турска култура у нас.