Усърдието, демонстрирано от турския премиер Бинали Йълдъръм, да защитава конституционна реформа, желана от президента Реджеп Тайип Ердоган, би могло да буди изненада, тъй като текстът предвижда премахване на неговия пост, коментира Стюарт Уилямс от АФП.

Но от поемането на премиерския пост през май 2016 г. Йълдъръм, който официално е начело на изпълнителната власт, показа безупречна лоялност към истинския силен човек на Турция – Ердоган.

Ако реформата бъде одобрена на референдума на 16 април, пълномощията на премиера ще бъдат прехвърлени върху държавния глава и неговата длъжност ще изчезне за сметка на един или няколко поста на вицепрезидент.

Премахването на този пост, който е съществувал не само от създаването на модерна Турция през 1923 г., но и по време на Османската империя, е една от най-радикалните промени, внасяни с тази реформа.

„С двама капитани корабът потъва. Трябва да има само един капитан”, беше заявил Йълдъръм, който е корабостроителен инженер по образование и бивш директор на общинската фериботна компания в Истанбул.

„Хората ще знаят за кого да гласуват, от кого да очакват действия, кого да държат отговорен. Тази личност занапред е президентът”, заяви Ердоган.

Снимка: EPA

„За мен няма значение това, че постът на премиера ще бъде премахнат”, изтъква Аслъ Айдънташбаш от Европейския съвет за международни отношения.

„Това, което ме притеснява е, че вече няма кой да уравновесява президентската власт, както би трябвало да бъде при една демокрация”, добавя той.

В Турция през XIV в. вече великият везир (садразам) е имал функция, отговаряща на тази на премиера, и е бил понякога дори по-могъщ от султана. Този пост се е запазил до краха на Османската империя.

Когато основателят на модерна Турция Мустафа Кемал става първият ѝ президент, той прави героя от войната Исмет Иньоню свой премиер.

В продължение на десетилетия този пост бе най-важният в турската политическа система. Самият Ердоган стана неоспорим лидер на Турция в качеството си на министър-председател от 2003 до 2014 г.

Президентът на републиката има някои пълномощия при сегашната конституция, създадена след военния преврат от 1980 г., но е станало обичайно той да не ги използва.

Предшественикът на Ердоган – Абдуллах Гюл, дори бе наричан „нотариуса” заради факта, че се ограничаваше с това да одобрява законодателните текстове.

След избирането му на президентския пост през 2014 г. Ердоган преобърна обичаите, като не се поколеба да отстрани своя премиер Ахмет Давутоглу, щом като разногласията между двамата станаха твърде силни.

Роден в бедно семейство в Ерзинджан, Източна Турция, 61-годишният Бинали Йълдъръм винаги е проявявал вярност към Реджеп Тайип Ердоган, на когото е служил в продължение на години в министерството на транспорта, контролирайки мегапроектите, които са гордостта на държавния глава.

Въпреки че понякога се появяват слухове за разногласия, Йълдъръм се изявява публично като верен служител, готов да се жертва за президентската система. 

Ако текстът бъде приет, премахването на длъжността на премиера ще влезе в сила след парламентарните и президентски избори през ноември 2019 г. 

Снимка: EPA

В Иран премахването на премиерския пост през 1989 г. извади Мир Хосен Мусави от йерархията на ислямската република. По-късно той бе един от ръководителите на протестното движение срещу властта през 2009 г. 

Но е много вероятно Йълдъръм да бъде един от възможните двама вицепрезиденти, като другият потеницално може да е Девлет Бахчели, лидерът на крайнонационалистическата десница (Партията на националистическото действие), който подкрепя управляващата партия (Партията на справедливостта и развитието) за този текст.

„Референдумът е последният етап, преди Турция да приеме официално една система, при която властва един човек”, изтъква Марк Пиерини, гостуващ професор в европейския клон на мозъчния тръст „Фондация Карнеги”.

„Ако бъде одобрена, новата конституция ще внесе драстични промени в управлението на страната”, подчертава той.

Снимка: EPA

Ердоган обаче определи като „лъжи” твърденията, че внесените в конституцията промени ще доведат до управление на един човек, до произволно правосъдие и отслабен парламент.

Използвани са материали на АФП и БТА