Губернаторът на щата Мериленд обяви извънредно положение заради сблъсъците, избухнали с нова сила в Балтимор. В града са В Балтимор са 1500 войници от Националната гвардия.

"Днешните грабежи и прояви на насилие в Балтимор няма да бъдат толерирани. С цел стабилизиране на ситуацията Националната гвардия на Мериленд е поставена в състояние на бойна готовност, за да се намеси, ако е необходимо", се казва в изявление на губернатора Лари Хоугън.

Разположените войници от Националната гвардия нямат разрешение да използват огнестрелно оръжие и ще играят спомагателна роля, за да възпрепятстват мародерството, грабежите и вандализма.

В Балтимор вече бяха изпратени 500 полицаи от щата Мериленд. Властите на града помолиха съседните щати да изпратят като подкрепления допълнително 5000 полицаи за възстановяване на реда.

Заради ескалиралото напрежение в Балтимор бяха отменени някои публични събития, включително бейзболният мач на местния отбор Ориолс срещу чикагския Уайт Сокс. След съботните безредици вчера те избухнаха с нова сила по същия повод - погребението на 25-годишния афро-американец Фреди Грей, починал при неизяснени обстоятелства.

При сблъсъците с полицията демонстрантите, предимно чернокожи, замеряха органите на реда с бутилки и камъни. Опожарени бяха няколко коли, включително полицейски, разграбени бяха магазини. Съобщава се за най-малко 15 пострадали полицаи. Преди това пък престъпни банди са заплашила със саморазправа неколцина пазители на реда.

"Получихме достоверна информация, че няколко местни престъпни групировки са се обединили. Целта им е да извадят от строя местната полиция", се казва в разпространено съобщение на полицейския департамент в Балтимор. Отбелязва се, че "заплахата е напълно реална", като обаче не се оповестяват подробности.

В събота в Балтимор бяха арестувани 35 участници в демонстрацията срещу полицейския произвол. В сблъсъците с протестиращите пострадаха 6-има полицаи. Акцията бе по повод гибелта на младия Фреди Грей, арестуван на 12 април, който след престой в полицейския участък е хоспитализиран. На 19 април Грей почина, без да дойде в съзнание.