Десетки хора пострадаха, след като се наложи полицията да разпръсква със сълзотворен газ около 2000 гневни демонстранти в косовската столица Прищина, съобщи RT. Протестиращите искаха оставката на министър от сръбски произход, който обидил етнически албанци, пострадали във войните.

Александър Ябланович, който е с ресор „Бежанци и малцинствени общености” си докара гнева на голяма част от населението, след като нарече „диваци” група албанци, които не допуснали сръбски поклонници в църква в гр. Джаковица. По-късно той се извини, като обясни, че не е знаел, че на същото място са били избити голям брой хора по време на войните през 90-те.

Днес тълпата с албански знамена поиска оставките на Ябланович и колегите му в правителството. Демонстрацията беше организирана от опозиционни партии, сред които и националистите от „Самоопределение”. Протестиращите стигнаха до сблъсък с полицията, след като тя се опита да ги изтласка от подстъпите на правителствена сграда.

В действие беше пуснато и водно оръдие.

Друга причина за гняв беше решението на управляващите да се откажат от претенциите си за спорната мина Трепча, за която претенции има и Сърбия.

Това е втори протест в рамките на дни, като събитието в събота беше още по-мащабно.