Бежанецът, задържал най-търсения мъж в Германия: Не съм герой
Терористи като Ал Бакр за мен не са сирийци, нито са хора, казва бежанецът Мохамед и разказва, че отказал пари от атентатора, а полицията го приела насериозно едва след като показал снимки със задържания
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 6
    0
Храбрият сириец Мохамед
Снимка: bTV

Не се чувствам като герой. Почуствах го като задължение към страна, която прие мен и много мои сънародници. Това каза пред германската телевизия Ер Те Ел (RTL) бежанецът Мохамед, който заедно с двама свои приятели задържа и предаде Джабер Ал Бакр – сириецът, планирал атентат на летище в Берлин.

Тримата са новите герои на Германия. Те вързаха Ал Албакр и го предадоха на полицията, след като разбраха, че 22-годишният им сънародник е най-издирваният мъж в Германия. Ден преди това го приютили, без да занаят кой е.

„Терористи като Ал Бакр за мен не са сирийци, нито са хора“, каза Мохамед.

Заподозреният сирийски терорист е задържан в ЛайпцигПолицията издираше 22-годишния Джабер Албакр, след като намери експлозиви в жилището му в близкия град Кемниц

Той крие лицето си, защото семейството му все още живее в Сирия.

Пред камерата обаче разказа, че Ал Бакр му предложил подкуп, за да бъде освободен.

„Той се опита да ни подкупи с пари. Ние му отговорихме: „Може да ни предлагаш колкото искаш пари, но няма да те пуснем!“. Взехме един кабел и го вързахме“, разказа Мохамед.

Джабер Албакр
Снимка: bTV

Той е и човекът, свързал се с властите.

„Обадих се на полицията, но понеже моят немски е лош, те не ме разбраха. Затова отидох в полицейския участък, но и там чаках час. Едва когато извадих мобилния си телефон и показах снимки с него, те разбраха колко спешен е случаят“, споделя мъжът.

Намереният взрив в Кемниц е като използваните при атентатите в Париж и БрюкселГерманските власти все още издирват сириеца, който избяга вчера при полицейска акция

Акцията по ареста на Ал Бакр събужда съседите.

„Чух хеликоптера и видях светлините. Погледнах през прозореца. Беше пълно с полицаи. И тогава го видях – стоеше до дървото, с белезници“, разказва съсед.

Джабер Албакр
Снимка: bTV

Плашещо е като научиш, че тероризмът живее в съседното жилище“, коментира друг съсед.

Срещу жилището, в което е открит заподозреният, живеят и други бежанци от Сирия.

„Това е срам, смущаващо е за всички сирийци. Ние искахме да избягаме от такива хора, от бомбите, от атаките“, казва един от тях – Амар Алсюлейман.

Германската полиция издирва 22-годишен сириец за подготовка на терористичен актСпецчасти евакуираха квартал в германския град Кемниц днес

Германските политици призоваха тримата герои да получат убежище по бързата процедура.

Силата да бъдеш информиран
Снимка: bTV
  • 6
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре