Животът на 27-годишният палестинец Айхам Ахмад е песен – от ноти и куршуми. Живее в лагера „Ярмук” в Южен Дамаск. Преди войната в Сирия лагерът беше убежище за бегълците от Палестина. От три години, обаче го наричат „Квартала на смъртта”.

Непрекъснат обстрел, разруха и глад. Такъв е живота в „Ярмук”. Лагерът е под обсада и напускането му е почти невъзможно.

След началото на конфликта в Сирия, палестинците се разделят на два лагера – в подкрепа и срещу режима. Повечето в лагера са срещу режима. Ето защо лагерът е под обсада. Без вода, ток, храна и медикаменти. Дори и ООН няма право на достъп.

Айхам, обаче има право да свири. Свирил е на покривите на разрушените сгради. Свирил е на улицата, докато стрелят по него. Свири навсякъде в лагера, за да заглуши куршумите.

С музиката си Айхам стигна и до София. Благодарение на форума за Арабска култура и преводача Мая Ценова. И една почти невъзможна скайп връзка. От малкия му магазин за музикални инструменти насред разрушенията. С двама от малките му ученици.

„Лагерът „Ярмук” е обсаден, няма вода, вече от две години през три месеца пристигат помощи”, казва палестинецът.

И за да им обърнат внимание, Айхам решил да пробие блокадата отвътре с музиката си. Чрез скайп започнал да прави концерти навсякъде по света . Колкото интернет връзката му позволи. А в София имаше сълзи от сънародниците му, успели да се измъкнат от лагера навреме.

Приятелите на Айхам в София се надяват скоро да го чуят на живо как свири и пее. Но този път да бъде за свободния му живот. Без страх.

Вижте изпълненията и думите на Айхам Ахмад за предаването „120 минути” във видеото: