Групата от 31 сирийски бежанци, които бяха откарани в правителствената канцелария в Берлин от кмет на баварско село, се върнаха днес в Бавария след като пренощуваха в столицата, предаде ДПА. Протестната акция беше насочена срещу миграционната политика на канцлера Ангела Меркел.

Бежанците потеглиха рано сутринта в петък, 15 януари, от хотел в северните покрайнини на Берлин, съобщи говорител на Петер Драйер, недоволният кмет, който организира протестната акция.

Двама от групата са решили да не се връщат. Един от тях ще остане в Берлин, а другият се е насочил към северозападното пристанище Бремен.

Драйер изпрати автобуса, пълен със сирийски бежанци на възраст от 21 до 45 години, на 550-километровото пътуване от югоизточната селска община Ландсхут до германската столица, като израз на протест срещу политиката на "отворени врати" на Меркел, в резултат на която 1,1 млн. бежанци пристигнаха в Германия през 2015 г.

Групата се състои от хора, чиито молби за убежище се разглеждат и които вече не отговарят на условията за ползване на правителствените бежански жилища. В такива случаи те сами трябва да намеря място, където да живеят.

Драйер организира протестната акция от "отчаяние", за да изтъкне факта, че неговата община няма къде да настани бежанците. Кметът на Берлин Михаел Мюлер определи действията му като "ерозия на солидарността".

Баварският кмет подчерта пред медиите, че бежанците, които се връщат в Ландсхут, са изключително разочаровани. Те дошли в Германия с очакването, че едва ли не Меркел лично ще им помогне и ще им намери къде да живеят в големите германски градове. Очакванията им не са се оправдали, подчерта баварският политик.