Берлин решително отхвърли обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в „нацистки практики“, отправени след като поредица прояви на турски министри в Германия бяха отменени, главно поради съображения за сигурност.

Вчера Ердоган заяви: „Вашите практики не се различават от тези на нацистите. Мислех, че Германия се е отказала отдавна от тези практики. Заблуждавали сме се“.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас определи обвиненията като „нелепи, злобни и неправдоподобни“, предаде ДПА.

Той дори постави под въпрос дали въобще би трябвало да се реагира на провокативните коментари на Ердоган.

„Той иска да ни провокира. А ние трябва да внимаваме да не се оставяме да бъдем провокирани“, каза Маас в телевизионно предаване.

Министърът подчерта, че Берлин няма желание да изостря дипломатическия спор и добави, че не подкрепя обща забрана за публични изяви на турски министри в Германия.

Същевременно и началникът на екипа на канцлера Ангела Меркел – Петер Алтмайер, коментира, че обвиненията на турския президент към Германия са „абсолютно неприемливи“.

„Няма никакви основания да бъдем упреквани“, заяви той и допълни, че „Германия не може да бъде надмината що се отнася до върховенството на закона, толерантността и либералността“.

Алтмайер каза още, че правителството е в контакт с управляващите в Турция и че ще се търси уверение на това, че в Анкара признават и разбират значимостта на проблемите от последните дни.

Същевременно лидерът на турската общност в Германия обвини Ердоган, че с изказването си вреди на отношенията между двата съюзника от НАТО.

„Ердоган отиде твърде далеч. Германия не трябва да слиза на неговото ниво“, заяви пред Ройтерс Гьокай Софуоглу, председател на Турската общност в Германия, която обединява 270 организации. Той обаче призова властите да не ограничават достъпа на Ердоган или други турски политици до Германия, тъй като, по думите му, е важно да се даде положителен пример и да се запазят правата на свобода и изразяване.