Германия обмисля временно излизане на Гърция от еврозоната за срок от пет години, ако страната не подобри предложенията си за реформи, заяви европейски източник, запознат с хода на дискусиите. Този въпрос обаче не е бил обсъждан днес на срещата на Еврогрупата в Брюксел, предаде АФП.

"Има две алтернативи: или да бъдат подобрени предложенията, или временен Грекзит", заяви този източник, позовавайки се на германски документ, който обаче не е бил предоставен днес на финансовите министри от еврозоната, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

"Това е документ за вътрешно ползване", подчерта същият източник, потвърждавайки информации на германския в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

Този документ е трябвало да бъде предоставен на другите страни членки, защото предложенията за реформи, направени от Атина, според Берлин, не били достатъчни.

"Липсват важни сфери на реформи", написало в документа германското финансово министерство, според неделното издание на германския всекидневник.

Говорителят на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле отказа днес в Брюксел какъвто и да било коментар на тези информации, допълва Франс прес.

Този документ не е бил обсъждан днес в Брюксел на срещата на Еврогрупата, посветена на съдбата на Гърция, според редица източници, запознати с хода на дискусиите, посочи АФП. 

Преговорите в еврозоната за съгласие по нов план за подпомагане на Гърция, така че тя да не излезе от еврозоната, ще бъдат извънредно трудни, предупреди по-рано днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

Ще имаме извънредно трудни преговори, заяви Шойбле, който е известен като привърженик на много твърда линия по отношение на Атина.