Беноа Амон е победителят на първичните избори на френската левица. Така той става официалният кандидат на социалистите на изборите за президент. Според резултатите Амон печели 58,65% от гласовете срещу 41,35% за бившия премиер Манюел Валс, съобщава френското издание "Фигаро".

Резултатите към 20:30 ч. френско време (21:30 ч. българско) обхващат 4322 избирателни секции (които са 60% от всички), и представляват гласовете на 1 101 180 души.

Днешният втори тур на първичния вот става в момент на сериозен срив за десния кандидат и досегашен фаворит за Елисейския дворец.

Двамата кандидати на левицата са диаметрално противоположни.

Бившият премиер Манюел Валс има сериозен опит в управлението и би могъл да издържи битка с десницата. Програмата му обаче е прекалено либерална за традиционната френска левица. Затова и новата звезда на социалистите се оказа Беноа Амон.

Бивш министър в правителството на Валс, той се отказа от поста си и се превърна в основен критик на управлението на президента Оланд. Днес той предлага универсален минимален доход от 750 евро, редовно приемане на бежанци от война, легализиране на канабиса. Идеите му често се приемат за утопия.