Белият дом не допусна няколко големи медии, сред които Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, „Лос Анджелис таймс“ и „Политико“, до брифинг за журналисти на говорителя на президентството Шон Спейсър.

Той беше по-неформален от ежедневната среща с медиите в Белия дом и се проведе без камери в кабинета на Спейсър.

Според Си Ен Ен е имало предварително изготвен списък с медии, които може да присъстват, и журналистите на изключените организации са разбрали, че не може да влязат едва на входа.

На срещата са били допуснати Ен Би Си, Ей Би Си, Си Би Ес и Фокс нюз, както и консервативни медии като „Вашингтон таймс“ и „Уан Америка нюз нетуърк“.

Репортери от сп. „Тайм“ и АП, които също били допуснати до срещата, са я бойкотирали в знак на протест с действията на Белия дом. Асоциацията на кореспондентите в Белия дом също протестира.

Според „Ню Йорк таймс“ случилото се е прецедент.

От встъпването си в длъжност президентът Доналд Тръмп води война с медиите, като дори обвини Си Ен Ен, че са „лъжливи новини“, а след това нападна и Би Би Си.

Часове преди да днешната случка в реч във Вашингтон Тръмп отново нападна медиите, като каза, че по-голяма част от пресата е враг на народа.