Белият дом нямало да заменя държавния секретар Рекс Тилърсън. Такива уверения е получил Държавният департамент от президентската администрация.

Вчера в. „Ню Йорк таймс“ писа, че Белият дом е разработил план за смяна на Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо, която може да настъпи в следващите седмици. Самият Помпейо пък вероятно щял да бъде наследен на поста от републиканския сенатор от Арканзас Том Котън – ключов съюзник на президента по въпросите на националната сигурност. Изданието се позова на пожелали анонимност високопоставени представители на президентската администрация. Планът все още не бил одобрен от президента, писа вестникът.

Снимка: Reuters

Вчера не последва официален коментар или опровержение. На въпрос, подвикнат му от репортери на срещата с престолонаследника на Бахрейн във Вашингтон, президентът Доналд Тръмп каза само: „Той е тук, Рекс е тук“.

Снимка: EPA

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи: „Няма съобщения на този етап. Тилърсън продължава да ръководи Държавния департамент и цялото правителство (на САЩ) е концентрирано върху края на тази невероятно успешна първа година на управлението на Тръмп“.

Държавният секретар не знае за планове за отстраняването му, каза вчера сенаторът Боб Коркър, цитиран от Ройтерс, след разговор с Тилърсън. „Той се занимава с всекидневните си дела и не знае нищо за някакви промени“, каза пред репортери Коркър, който е председател на сенатската комисия по външните работи.

Бившия шеф на „Ексон мобил“ бе до голяма степен маргинализиран през последната година. Тръмп и Тилърсън са на различни мнения по редица важни въпроси, включително иранското ядрено споразумение, конфронтацията със Северна Корея и сблъсъка между арабски съюзници. Твърди се, че в частен разговор държавният секретар е нарекъл Тръмп „дебил“, а президентът публично го разкритикува, че „си губи времето“ с опитите да установи дипломатически контакт със Северна Корея.

Снимка: Reuters

Очакваното уволняване на Тилърсън може да се окаже част от масово напускане на служители на администрацията в края на първата година от президентския мандат на Тръмп. От известно време има спекулации, че редица високопоставени чиновници, които имат трудни отношения с Тръмп, включително директорът на Националния икономически съвет Гари Кон, може да си тръгнат догодина, пише в. „Вашингтон пост“.

Макар и в Западното крило да има почти единодушно съгласие, че дните на Тилърсън са преброени, моментът и обстоятелствата на тръгването му, както и това кой ще го замени на поста, все още не са окончателно определени, отбелязва още „Вашингтон пост“.

Ако промените се случат както са прогнозирани, ще се получи един по-лоялен към Тръмп кабинет, а и по-твърдолинеен, особено към Иран. Помпейо и Котън са категорично против сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с Техеран. Котън отдавна подкрепя военни действия и казва, че ограничени въздушни удари ще са достатъчни за възпиране на иранската ядрена програма, коментират американският вестник.

Помпейо пък е намеквал, че администрацията на Тръмп обмисля смяна на режима в Северна Корея, а Тилърсън публично изключи този вариант, пише още „Вашингтон пост“.

Неотдавна телевизия Ен Би Си съобщи, че преди около три месеца Тилърсън се изказал доста пренебрежително за Тръмп и заплашил с оставка заради несъгласията им по редица вътрешнополитически въпроси. По-късно държавният секретар опроверга тази информация, а Тръмп призова Ен Би Си да се извини за фалшивата новина. Телевизионният канал обаче отказа и настоя, че съобщението му е достоверно. През октомври Тилърсън каза в интервю за „Уолстрийт джърнъл“, че смята да остане на поста си, „докато президентът мисли, че съм полезен“.