Белград предупреди KFOR, че при нужда ще защити косовските сърби
Преди дни известен политик беше разстрелян в Косовска Митровица
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 13
    0
Сръбски войници
Снимка: EPA

Сръбската армия предупреди командването на силите на НАТО в Косово KFOR, които са единствената легитимна армия там, че няма да бъде само "ням наблюдател", ако бъде застрашена сигурността на сърбите в северно Косово, пише белградският в. "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Вестникът посочва, че за международните сили в Косово не е новост решимостта на сръбските власти в случай на ескалация на насилието да защитят своя народ в Косово. Изданието припомня, че сръбската армия редовно е уведомявала за това всички предишни командвания на KFOR.

"Многократно сме заявявали пред командването на международните сили в Прищина, че са длъжни да поддържат реда и мира и да държат сметка за сигурността на сръбския народ. Нашето послание винаги е било да не се позволи каквото и да е насилие над сърбите", казва за "Вечерне новости" източник от висшето военно ръководство.

Над 1000 души в Косовска Митровица изпратиха убития вчера Оливер ИвановичНа изхода на града се оформила дълга колона автомобили, която съпроводи катафалката до границата със Сърбия. От съображения за сигурност движението в града бе спряно, а навсякъде патрулираше полиция

Новото при това предупреждение от Белград е, че идва на фона на напрежението, предизвикано от убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, както и на политическите противоречия в Косово.

Стотици изпратиха Иванович в последния му път. Застреляният във вторник в Косовска Митровица Оливер Иванович беше погребан в белградските гробища. 

  • 13
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре