Всички служители на сръбското посолство в Скопие бяха извикани за спешни консултации в Белград.

Не става дума за нещо дребно“, коментира сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от агенция Бета. Тя е разговаряла тази сутрин по въпроса с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич.

Вучич по-късно заяви, че резкият дипломатически ход е заради "разузнавателна дейност против Сърбия".

Всички служители на мисията са извикани снощи. Посолството е празно, а охраната на сградата е засилена, съобщават македонските телевизии.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски каза, че „след получената информация, че посолството на Сърбия се оттегля на консултации в Белград, по искане на посолството МВР взема мерки за засилена охрана на техните обекти“.

От македонското външно министерство казаха, че са получили нота за оттеглянето на посолството, но нямат информации за причината.

Сръбският посланик Душанка Дивяк Томич заяви за агенция Бета, че засега не може да коментира ситуацията и също обяви, че сръбското външно министерство ще излезе по-късно днес с повече информация.

Според телевизия „Телма“ сръбското посолство е поискало от македонските власти да засилят охраната в целия обект на дипломатическото представителство в Скопие, позовавайки се на Женевската конвенция.