Белгийските власти са разкрили три жилища – два апартамента и къща, свързани с атентаторите в Париж, съобщи белгийската прокуратура.

Жилищата са били наети през септември и октомври 2015 г. за срок от една година с пари в брой от лица с фалшиви самоличности. Те се намират в Брюксел, Шарльороа и в околностите на Намюр.

На тези три места са открити следи от взривни вещества, както и отпечатъци на трима от терористите.

Установено е, че край жилищата са били засичани два от автомобилите, използвани при нападенията във френската столица.

Според местните медии все още следователите търсят дирите на „сръбските, българските и китайските” оръжия, използвани от терористите.

Снимка: Reuters

Следствието потвърждава, че поне двама души в Белгия са били в контакт с терористите в нощта на атентатите. Засега следователите се затрудняват да установят всички канали за свръзка между тях, защото са били използвани множество номера на мобилни телефони. Отчита се, че само един от атентаторите е използвал пет различни номера.

Европейските служби за сигурност издирват поне четирима живи участници или съучастници в парижките атентати.

Самоличността на трима от загиналите в атентатите нападатели остава неустановена.

Според френските служби поне трима от атентаторите са преминали през Сирия, преди да достигнат Париж, и са навлезли в Европа с потока от мигранти.

Прокурорите заявиха миналата седмица, че са открили вероятното място на производство на бомбите за атентатите в Париж в брюкселския квартал „Шербеек”.