Белгийската Държавна сигурност страда от крещяща липса на персонал, съобщиха местни медии. Те отбелязват, че най-тежко е положението в службата на телохранителите, заети с опазването на високопоставени личности, сред които и членовете на Европейския съвет.

Отчита се дори липса на достатъчно специални превозни средства, заради което в един от четири случая се е налагало вместо служебни автомобили да бъдат ползвани наети от частни дружества лимузини.

Медиите съобщават, че понякога вместо телохранители са били използвани агенти за обезпечаването на сигурността на чуждестранните гости на най-високо държавно равнище.

Постоянните заседания на Европейския съвет в последните години – редовни и извънредни като днешното, са довели до натрупването на няколко десетки хиляди часа извънреден труд.

Медиите отбелязват, че Брюксел е най-голямата дипломатическа столица в света, но разполага едва с 80 телохранители за най-специални задачи. За сравнение се дава пример с Холандия, която няма подобен особен статут, но разполага с близо четири пъти повече телохранители със специално назначение.

Изводите са залегнали в доклад на парламентарната комисия за контрол над разузнавателната общност. Белгийски журналист, автор на книга по този повод, чието издаване предстои, коментира, че според неговите наблюдения, освен че са малко, служителите на Държавна сигурност не са и достатъчно подготвени за отговорностите, които им се възлагат.