От началото на 2016 г. Белгия е започнала да прилага законодателството за отнемане на документите за самоличност на заподозрени джихадисти, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон.

Досега петима души са били лишени от документите си.

Процедурата предвижда първо по случая да се произнесе Службата за оценка на заплахите, а след това и прокуратурата. Целта е до отнемане на документите да се пристъпва, само когато има достатъчно данни за готвено престъпление, както и когато това няма да попречи на водено разследване.

Снимка: Reuters

От средата на миналата година белгийското законодателство разглежда като престъпление пътуването зад граница до места, където се водят въоръжени действия.

В обхвата на закона попадат пътуванията до Сирия и Ирак, където много европейски граждани се присъединиха към редиците на "Ислямска държава" (ИД).

Новото законодателство бе прието след атентатите в Париж през януари миналата година.

Снимка: Reuters

Според закона личните карти и паспортите на заподозрените джихадисти могат да бъдат отнемани за срок до три месеца, който може да бъде удължен до не повече от шест месеца.

Досега 451 белгийски джихадисти са заминали за фронта в Сирия или Ирак, 117 са се върнали обратно в Белгия, а 59 са искали, но не са успели да се присъединят към ИДИЛ, сочат официалните данни.

От 20 хил. "чуждестранни бойци" в редиците на ИДИЛ около 4000 са западноевропейци и 1/3 от тях са се върнали обратно в Европа.