Белгийското правителство въвежда допълнителни ограничения за бежанците, съобщиха местни медии. Камарата на Федералния парламент одобри предложенията, според които предоставеният бежански статут вече ще бъде временен и ще може да бъде отнеман при допуснати провинения. Усложнява се режимът на "събиране на семейства", при който бежанец може да покани при себе си свои роднини.

Според промените бежанският статут ще бъде със срок от пет години. След този срок статутът може да бъде удължен до безсрочен.

Статутът ще може да бъде отнеман, ако бежанецът бъде осъден за тежко престъпление, или ако в държавата, от която е дошъл, условията са се променили значително и трайно. Статутът може да бъде отнет, независимо от обстановката в държавата на произход на бежанеца, ако той е получил закрила с измама или е осъден като опасен за сигурността, или е извършил военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

Онези бежанци, чийто статут бъде отнет, ще получават заповед за напускане на Белгия. Възможно е заповедта да засяга и членовете на техните семейства. Молбите за събиране на семейства на бежанци занапред ще бъдат разглеждани не за шест, а за 15 месеца.