Белгия ще действа срещу безредиците със средствата за борба с тероризма
Засега властите не са изяснили дали трите случая от последните две седмици са свързани
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    0
Моленбек - Брюксел - Белгия - полиция
Снимка: EPA

Белгийските власти ще използват системата за наблюдение на интернет, прилагана в борбата с тероризма, за да се опитат да се справят със зачестилите безредици в Брюксел, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон.

Засега властите не са изяснили дали трите случая от последните две седмици, в които младежи предизвикаха пълен безпорядък в столицата, са свързани. Според Ямбон изглежда зад проявите на вандализъм има "система". Кметът на Брюксел Филип Клоз не е напълно убеден в това, но отбелязва, че виновниците са основно непълнолетни африкански имигранти, най-често с многобройни полицейски регистрации.

Отново безредици в Брюксел, полицията задържа над 70 души (СНИМКИ, ВИДЕО)Група хора се отделили от протест срещу робството на мигранти в Либия, започнали да рушат магазини и атакували силите на реда

Миналата седмица белгийската полиция обособи звено за наблюдение на спортния календар, за да може да се предвидят дните, в които е възможно заради спортна среща да се стигне до тежки нарушения на обществения ред. Политици настояха за "нулева търпимост" към нарушителите на реда, както и да бъде направено необходимото "младите отново да имат страх от полицията".

След третия случай на погром в Брюксел в рамките на няколко дни медиите цитират предложения за прилагане на холандския опит и сближаване на полицията и учениците с чести срещи и разговори.

Нови размирици в БрюкселТози път те възникнали след призив в социалните мрежи за събиране

По последни данни в събота трийсетина младежи са се влели в разрешено от властите шествие против насилието срещу жени.

Непълнолетните африканци са чупили магазини, автомобили, улични знаци, спирки. Множество са свидетелствата за издевателства над случайни възрастни граждани, получили удари или повалени на земята безпричинно.

Телевизионни репортери и оператори на мястото на събитието не успяха да осъществят нормално преките си включвания и бяха прекъсвани и удряни в ефир. Няколко дни по-рано на подобно издевателство бе подложен кметът на Брюксел – ръководител на полицията в града - който в пряк телевизионен ефир бе апострофиран и бутан от маскирани младежи.

Първите безредици този месец настъпиха след футболен мач, спечелен от отбора на Мароко.

Безредици в Брюксел след класирането на Мароко за Мондиал 2018Полицията разпръсна с водно оръдие марокански футболни фенове

Няколко дни по-късно френски младеж, известен в ЮТюб, покани свои последователи в центъра на Брюксел и отново се стигна до сблъсъци с полицията и погром.

  • 2
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре