Прокуратурата в белгийския град Мехелен е предала на съд програмата за безплатни разговори Skype заради отказан достъп до данни за разговорите на заподозрени престъпници, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел.

При разследване на организирана престъпна група арменци следствието е установило, че двама от предполагаемите престъпници са използвали VoIP програмата, за да организират трафика на крадени предмети. Следователите са поискали от Skype данни за тези разговори, но са получили отказ.

От Skype са обяснили, че не са телекомуникационен оператор по смисъла на закона, затова не възнамеряват да се съобразят с белгийското законодателство и да предоставят данните за личните разговори на своите потребители. Собственик на Skype от 2011 г. е американският софтуерен гигант Microsoft.

Програмата за безплатни разговори и съобщения работи на всички големи платформи. По мнението на службите по сигурността по света, Skype е един от каналите за общуване на престъпните мрежи, тъй като достъпът до данните за разменените разговори и съобщения е по-труден.

През 2013 г. бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън свидетелства, че след придобиването на Skype от Microsoft, американската Агенция за национална сигурност получава три пъти повече данни за разговорите в интернет с използването на програмата "Призма". Тогава от Microsoft поясниха, че са предоставяли данни за свои потребители единствено при законни искания на американското правителство.