Белгийските власти са поканили представители на фирма от Израел, изработваща приспособления за предотвратяването на атентати с превозни средства, съобщиха местни медии.

Бариерите могат да спрат автомобил с тегло до три тона, който се движи със скорост от 70 километра в час. Няколко полицейски зони в Белгия, Европейският парламент, както и собственици на спортни съоръжения, са проявили интерес към техническото предложение.

Представените бариери са сгъваеми и могат да бъдат пренасяни и поставяни лесно при нужда. Една бариера може да се събере в сак, подобен на използваните за пренасянето на фотографски стативи.

В последните месеци по света зачестиха случаите на използването на камиони за терористични цели. През 2014 г. подобен подход терористите използваха във френския град Нант, а по-късно последваха касапниците от Ница и Берлин.

Неотдавна белгийските власти признаха, че след атентатите в Брюксел от март миналата година походът за мир в белгийската столица в следващите дни е бил отменен точно заради опасения от нападение срещу пешеходци с камион.